Ontmoet Dr Faris die de voordelen van de Deep Plane Facelift uitlegt.
Alle feiten over The Deep Plane Facelift
Met de jaren verliest de huid haar stevigheid. De plooien worden wat duidelijker zichtbaar en de hals en kaaklijn is wat slapper en oogt minder jeugdig. De Deep Plane Facelift is één van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van facelifts. Voor dat we uitleggen wat een Deep Plane Facelift is, gaan we eerst wat dieper in op de anatomie van het gezicht.
De anatomie van het gezicht
Belangrijke anatomische structuren en concepten:
- Het gezicht bestaat uit verschillende lagen, waarbij elke laag een gedefinieerde rol speelt.
- De gezichtshuid en gezichtsspieren zijn door middel van ligamenten aan het benige skelet bevestigd.
- De gezichtshuid en gezichtsspieren zijn door middel van ligamenten aan het benige skelet bevestigd.
- De gezichtshuid en gezichtsspieren zijn door middel van ligamenten aan het benige skelet bevestigd.
Hieronder gaan we dieper in op deze belangrijke anatomische structuren en concepten en hun relevantie voor faceliftchirurgie.
Het gezicht bestaat uit vijf lagen.
De eerste laag bestaat uit huid en vet dat voor een stevige ‘waterdichte’ deklaag zorgt voor de onderliggende structuren.
De tweede laag is een isolerende vetlaag, die tevens bloedvaten bevat om de huid van bloed te voorzien.
Laag drie is de SMAS-laag, een spierlaag die gezichtsbeweging mogelijk maakt, zoals glimlachen, fronsen en het optrekken van de wenkbrauwen.
Laag vier is de ligament- en gezichtsruimtelaag. In deze ruimte kan de spierlaag over het bot bewegen. Deze laag bevat ligamenten die de SMAS-, huid- en vetlaag hechten aan het skelet.
De vijfde laag is de zeer sterke laag, die het bot bedekt en van bloed voorziet. Het is een gefixeerde laag, die niet kan worden opgerekt.
Meer over de vierde laag
De ligamenten bevestigen de huid-, vet- en spierlagen (1-2-3) aan het botskelet. Ze maken slechts een bepaalde mate van beweging mogelijk. Dit is vergelijkbaar met een boom die in de wind buigt. Ze bieden aan de bovenliggende huid de mogelijkheid uitgebreid te bewegen.
In laag vier liggen de gezichtsruimten tussen de gezichtsligamenten. De ruimten hebben een bepaald doel: ze dienen als glijvlak. Ze zorgen ervoor dat de oppervlakkige lagen (lagen 1-2-3), over de diepere, volledig aan het bot bevestigde, laag vijf (periosteum) kunnen bewegen. Deze beweging is verantwoordelijk voor het produceren van een gezichtsuitdrukking. Zonder het glijdende vlak van de ruimten in laag vier zouden we bijvoorbeeld niet breed kunnen glimlachen.
De mobiliteit die deze ruimten aan de huid geven, heeft ook een nadeel. De huid is hier zwakker. Naarmate we ouder worden, blijft de huid over de ligamenten strak tegen het gezicht liggen, echter de huid over de ruimten kan los en slap worden. Dit zorgt voor ‘uitstulpingen’. Zoals hierboven te zien is.
In welke laag wordt de facelift uitgevoerd?
De facelift kan in drie lagen worden uitgevoerd. Meer dan 95% van de facelifts zijn S-lifts, MACS-lifts of SMAS-plicaties. Hierbij vindt de ingreep voornamelijk in de tweede laag plaats.
Dit betekent dat de SMAS-laag nog steeds door ligamenten aan het botskelet is bevestigd. Dit heeft twee zeer belangrijke gevolgen:
- Laag één, twee en drie kunnen slechts beperkt worden strakgetrokken/gelift, aangezien de ligamenten nog intact zijn. Zoals hierboven omschreven, wordt huidverslapping uiteindelijk op een dieper niveau veroorzaakt.
- De ingreep vindt plaats in de tweede laag, de vetlaag, die de meeste bloedvaten bevat. Dit leidt tot bloedingen tijdens en blauwe plekken na de operatie.
Voordelen van een Deep Plane Face Lift
De Deep Plane Face Lift vindt plaats in laag vier, waar de ligamenten zich bevinden. Dit heeft een aantal aanzienlijke voordelen:
- Aangezien de ligamenten (de ankers van het gezicht) worden losgemaakt, kan de SMAS-laag veel beter en onder minder spanning worden gelift. Een anatomische studie toonde aan dat een Deep Plane Facelift resulteert in de mogelijkheid om twee keer zoveel huid te verwijderen. Dit leidt hierdoor tot een verdubbeling van het resultaat van de lift in vergelijking tot andere typen facelifts.
- Aangezien de ingreep plaatsvindt in de gezichtsruimtelaag (4), die veel minder bloedvaten heeft, blijven bloedingen en blauwe plekken na de operatie beperkt.
Voor wie is een Deep Plane Facelift geschikt?
Mensen die op zoek zijn naar verbetering van hun kaak-, nek- of halslijn. Bijna iedereen die medisch fit voor chirurgie is, komt in aanmerking voor een Deep Plane Facelift. De meeste patiënten zijn tussen de 40 en 75 jaar oud.
Waarom is de Deep Plane Facelift effectiever dan andere facelifts?
De Deep Plane Facelift stelt een chirurg in staat om de effecten van huidveroudering uitgebreider aan te pakken door de volledige huid en SMAS-laag als één geheel te liften. Dit wordt bewerkstelligd door de ingreep te verrichten op de ligamenten in laag vier van het gezicht. Dit leidt tot een veel natuurlijkere uitstraling, die wezenlijk anders is dan de facelift ‘oude stijl’. De gezichtsverbeteringen ‘gaan langer mee’ dan bij andere facelifts, waarbij de ligamenten geen onderdeel van de ingreep zijn.
Bij de Deep Plane Facelift vindt de ingreep plaats in de natuurlijke diepe ruimtes van het gezicht, wat tot minder weefselbeschadiging leidt en derhalve tot minder blauwe plekken, zwelling en bloeding. Doordat het gezichtsweefsel wordt gelift en de diepere weefsellagen worden geherpositioneerd, is er geen sprake van een zichtbaar strakgetrokken huid, dus geen zichtbare facelift.
Na een Deep Plane Facelift bent u simpelweg een veel jongere versie van uzelf. U ziet er goed uitgerust en jong uit. Bovendien hebben de resultaten een permanenter karakter. Dit is het ideaal dat we nastreven en het is ook precies waar onze patiënten naar op zoek zijn. Naar onze mening is de Deep Plane Facelift in alle opzichten veel effectiever dan ieder ander type facelift dat op dit moment wordt uitgevoerd.
Is de Deep Plane Facelift een zwaardere operatie vergeleken met andere facelifts?
Ja en nee.
Ja, omdat deze operatie technisch veeleisender is dan andere typen facelifts. Het herpositioneren van diepere weefsellagen vereist gespecialiseerde vaardigheden en expertise. De Deep Plane Facelift wordt wereldwijd dan ook slechts door een select aantal chirurgen uitgevoerd.
Nee, vanuit het oogpunt van de patiënt. De hersteltijd na de Deep Plane Facelift is relatief kort in vergelijkig tot andere facelifts. De ingreep vindt plaats in diepere weefsellagen van het gezicht waar natuurlijke ruimtes zijn, in plaats van dichtbij het huidoppervlak. Hierdoor heeft iemand minder last van blauwe plekken en minder spanning op de huid, zodat littekens beter genezen.
Is een Deep Plane Facelift riskanter of heeft deze meer complicaties?
De Deep Plane-procedure is niet riskanter dan andere facelift-technieken. In feite leidt deze tot minder complicaties.
Is een Deep Plane Face Lift pijnlijker dan een gewone facelift?
Nee. Aangezien de ingreep wordt verricht in de vierde laag is er minder huidtrauma en blijkt uit ervaring dat deze techniek minder pijnlijk is dan andere soorten facelifts. Andere facelifttechnieken vinden plaats in de tweede laag, die veel zenuwuiteinden en bloedvaten bevat. De eerste drie of vier dagen na de ingreep is het gebruik van paracetamol meestal voldoende als pijnstilling.
Hoe lang duurt het herstel van een Deep PlaneFacelift?
Uit ervaring blijkt dat de Deep Plane Facelift een vergelijkbare hersteltijd heeft met andere facelifts, maar met minder blauwe plekken, zwelling en pijn gepaard gaat. De meeste patiënten kunnen binnen twee weken weer aan het werk en sociale activiteiten hervatten. Na drie weken is niet meer zichtbaar dat er een ingreep heeft plaatsgevonden, maar krijgt u opmerkingen over hoe goed uitgerust en jong u eruit ziet. Patiënten ervaren dit als een voordeel, aangezien ze schoonheidsbeslissingen in het algemeen niet graag aan de grote klok hangen en natuurlijk ogende resultaten wensen.
Ik heb eerder een facelift gehad. Kan ik alsnog voor een Deep Plane Facelift kiezen?
Ja, absoluut. De Deep Plane-techniek is ideaal voor een tweede ingreep. Aangezien de meeste facelifts zijn uitgevoerd in de oppervlakkige tweede laag, is de diepere vierde laag nog onbehandeld. Dat maakt de Deep Plane Facelift eigenlijk de geprefereerde techniek voor een tweede facelift.
Waarom is een Deep Plane Facelift duurder dan andere facelifts?
Een Deep-Plane-techniek vereist gespecialiseerde expertise en ervaring. De operatie wordt uitgevoerd onder algehele anesthesie en de duur van de ingreep is langer dan bij andere typen facelifts.
Dr. Callum Faris