Littekencorrectie

Littekencorrectie (litteken behandeling)

Na beschadiging van de huid door een wond of chirurgische ingreep ontstaat een litteken. Bij oppervlakkige verwondingen verdwijnt het litteken al na enkele dagen. Bij diepere beschadigingen kan een blijvend litteken achterblijven. Een litteken rijpt doorgaans binnen een jaar. In sommige gevallen blijft het litteken na een jaar nog duidelijk zichtbaar en ontsierend. Het litteken is bijvoorbeeld heel breed, diep verzonken of juist verheven, rood or juist bleek of bevindt zich op een onwenselijke plek. Ook kan omliggende huid vervormd raken. In het gezicht kan een groot litteken bijvoorbeeld de lippen of het oog in een onnatuurlijke positie trekken en zo normale gezichtsfuncties belemmeren. Een litteken verandert normaal gesproken niet meer na een jaar. Er zijn echter littekens die blijven groeien door een overproductie van collageen (keloïde littekens). Zo’n litteken groeit dan over de grenzen van de oorspronkelijke wond heen.

Zijn er blijvende littekens op een opvallende plek aanwezig, bijvoorbeeld in het gezicht, dan kan uw zelfvertrouwen een behoorlijke deuk oplopen. Bovendien is zo’n litteken mogelijk een zichtbare herinnering aan een traumatische ervaring. Een litteken in het gezicht kan daarnaast anderen afleiden als ze met u praten. Door middel van littekencorrectie is het mogelijk om littekens te corrigeren.

Littekens verdwijnen nooit helemaal. Na een littekenherziening kan het litteken minder opvallen. Het litteken is na de behandeling bijvoorbeeld smaller, glad en egaal van kleur. Littekenherziening is vaak een goede manier om lelijke littekens als gevolg van bijvoorbeeld een neuscorrectie, een ooglidcorrectie, een midface lift of andere cosmetische ingreep te verfraaien en minder te laten opvallen.

Soorten littekencorrecties

Er zijn verschillende technieken mogelijk om littekens te corrigeren. Vaak kiezen we voor een combinatie van technieken voor een optimaal resultaat. Het is belangrijk om een ervaren arts te raadplegen bij de wens voor een littekenherziening. Alleen een ervaren arts kan alle opties voor u op een rij zetten.

  • Uitsnijden en hechten: Bij deze behandeling wordt het litteken met behulp van een operatie uitgesneden. De achterblijvende huid wordt opgerekt en vervolgens gehecht. Bij brede littekens vindt dit proces vaak gefaseerd plaats. Met deze behandeling kan een breed en hobbelig litteken vervangen worden door een smal en glad litteken.
  • Corticosteroïd-injecties: Corticosteroïd stop de productie van collageen en kan ingespoten worden om een litteken vlakker te maken. Corticosteroïd-injecties zijn ook toepasbaar om keloïde littekens te behandelen.
  • Platelet Rich Plasma injecties (PRP): PRP bestaat uit gefilterd plasma van uw eigen bloed. Hierin bevindt zich een hoge concentratie bloedplaatjes en groeifactoren. Dit plasma kan geïnjecteerd worden om littekens vlakker en soepeler te maken.
  • Z-plastiek: Bij deze behandeling worden kleine huidlapjes losgesneden rondom het litteken. De huid wordt zo losser en het litteken trekt minder aan de huid.
  • Wplastiek: Bij deze techniek wordt de vorm van het litteken verandert om deze minder te laten opvallen.
  • Oppervlakkige huidbehandelingen: Oppervlakkige littekens kunnen verminderd worden door bijvoorbeeld afschaven, afschuren of een laserbehandeling.
  • Maatwerk: Naast bovenstaande technieken is een maatwerk behandeling ook mogelijk om bijzondere littekens te verminderen. Er kan bijvoorbeeld kraakbeek van de oorschelp gebruikt worden om een litteken op de neusvleugel te corrigeren.

Advies litteken behandeling en voorbereiding

Heeft u een litteken en wilt u deze laten corrigeren? Vraag dan een consult aan met een van onze artsen. Hij of zij gaat met u in gesprek over uw wensen en verwachtingen van de littekencorrectie. Ook kosten komen aan bod. Pas als al uw vragen beantwoord zijn en u volledig overtuigd bent, plannen we een litteken behandeling in. Soms zijn meerdere ingrepen noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer een litteken erg groot of ingewikkeld is.

In veel gevallen is het verstandig om een litteken te laten rijpen alvorens over te gaan tot een behandeling. Vaak is een vroegtijdige beoordeling door een arts wel van belang om de genezingscapaciteit van uw huid in beeld te brengen. Dit kan bijdragen aan een goed resultaat van de littekencorrectie. In geval van vervorming van een wenkbrauw, ooglid of lip is het vaak wel zinvol om een litteken te verbeteren voordat deze volledig gerijpt is.

Littekenherziening: de behandeling, het herstel en de nazorg

De littekenherziening behandeling verschilt per techniek. Lichte ingrepen vinden plaats onder algehele verdoving. Ingewikkelde ingrepen die veel tijd in beslag nemen kunnen ook plaatsvinden onder algehele narcose. De arts zal de litteken behandeling uiteraard uitgebreid met u bespreken voorafgaande aan de ingreep.

De eerste dagen na de litteken behandeling kunt last hebben van zwellingen, bloeduitstortingen en roodheid. We adviseren u dan ook om rust te houden en lichamelijke inspanning de eerste dagen te vermijden. Houdt uw hoofd hoog tijdens het liggen en gebruik eventueel koude kompressen tegen de zwelling en pijn. Eventuele hechtingen verwijderen we enkele dagen na de ingreep. Het uiteindelijke resultaat van de littekencorrectie is 6 tot 24 maanden na de (laatste) behandeling zichtbaar. Voor een optimaal herstel is het belangrijk om de nazorgaanbevelingen van de arts goed na te leven. Wat deze aanbevelingen zijn is afhankelijk van de ingreep.

Tijdens het herstelproces kunt u altijd contact opnemen met vragen. We vinden het belangrijk dat u de litteken behandeling met een goed gevoel doorloopt en afsluit.

Risico’s van littekencorrectie

De risico’s van een litteken behandeling zijn beperkt. Direct na de ingreep is het behandelde gebied vaak gezwollen, pijnlijk en rood. Dit gaat vanzelf over. Bij elke operatie is er een risico op infecties en onderhuidse bloedingen. Deze complicaties zijn eenvoudig te verhelpen. Ernstige complicaties komen bij een litteken behandeling vrijwel nooit voor.

Een mooi en langdurig resultaat

Het resultaat van littekencorrectie is een litteken dat minder zichtbaar is en esthetisch acceptabel is. Een fijne en gladde lijn met een normale huidskleur. Een litteken dat de geen invloed heeft op de omliggende huid en normale functie van het gezicht niet belemmert.

Meer weten over litteken behandeling?

Kiest u voor Arts.nl dan kiest u voor een litteken behandeling van een professionele en ervaren cosmetisch chirurg. We hebben een klein team van specialisten en kiezen heel bewust voor een persoonlijke benadering. De artsen die de littekencorrecties uitvoeren hebben zeer veel ervaring en behoren tot de beste experts op gebied van cosmetische ingrepen.

Wilt u meer weten over littekenherziening via Arts.nl? Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

 

Afbeeldingen