Neuscorrectie

Neuscorrectie (rhinoplastiek)

De neus is het centrale punt van het gezicht en bepaalt dan ook voor een groot deel uw uitstraling. Een afwijkende neus kan de harmonie in uw gezicht verstoren en daardoor uw zelfvertrouwen aantasten. De neus kan te groot, te klein of asymmetrisch zijn. Ook te grote of ongelijke neusvleugels, een bolvormige neuspunt en een bobbel op de neusbrug komen vaak voor. Sommige afwijkingen geven daarnaast ook functionele klachten. Uw neus is bijvoorbeeld altijd verstopt of u heeft vaak hoofdpijn.

Bent u ontevreden over de vorm of grootte van uw neus en/of ondervindt u functionele klachten? Dan biedt een neuscorrectie (rhinoplastiek) uitkomst. Een neuscorrectie is een van de meest voorkomende cosmetische ingrepen. Bij een neuscorrectie wordt de vorm van de neus veranderd en in balans gebracht met de rest van uw gezicht. In sommige gevallen verbetert hierdoor ook de neusfunctie.

Veel voorkomende neuscorrecties zijn: een neusverkleining, een neusvergroting, een neuspuntcorrectie, een neusbrug correctie, een neusvleugelcorrectie, een neusschot correctie en het versmallen van de neus. Het advies is om een neusoperatie pas uit te voeren nadat de neus volledig is uitgegroeid. Dit is rond de leeftijd van 18 jaar. Soms wordt de ingreep ook gecombineerd met bijvoorbeeld een kincorrectie of traditionele facelift om een nog mooier en jeugdiger resultaat te bereiken.

Consult neuscorrectie

Overweegt u een neuscorrectie, dan kunt u een afspraak maken voor een consult bij Arts.nl. Tijdens dit consult kijkt de cosmetisch chirurg samen met u naar uw neus en naar de mogelijkheden voor een neuscorrectie. Wat zijn uw wensen, heeft u functionele klachten, welke ingreep is het meest geschikt, wat is het verwachtte resultaat, hoe gaat de operatie in zijn werk, wat zijn de kosten, u kunt al uw vragen op tafel leggen. Bent u volledig overtuigd, dan plannen we een neuscorrectie in.

Voorbereiding op het laten corrigeren van de neus

Ter voorbereiding op de neuscorrectie brengen we uw gezondheid en medicijngebruik in beeld. De arts bekijkt de vorm en grootte van uw neus en bepaalt de kwaliteit van het kraakbeen en de huid. Vervolgens maken we foto’s vanuit verschillende hoeken. Het is verstandig om enkele weken voor de neuscorrectie te stoppen met roken en minstens 24 uur van tevoren geen alcohol te drinken. In geval van narcose heeft u voorafgaande aan de ingreep een gesprek met de anesthesist.

De neuscorrectie operatie

De neusoperatie vindt meestal plaats onder algehele narcose. Bij kleine ingrepen is plaatselijke verdoving ook een optie. De ingreep duurt ongeveer 1,5 tot 3 uur. De neuscorrectie ingreep verloopt als volgt:

 • Op de dag van de operatie ontvangt u van ons speciale kleding en een infuus in uw hand;
 • We begeleiden u naar de operatiekamer waar u plaats neemt op de behandeltafel. U wordt plaatselijk verdoofd met injecties of onder algehele narcose gebracht;
 • De arts maakt incisies in de neus. Dit gebeurt zoveel mogelijk aan de binnenzijde van de neus (gesloten benadering) en bij sommige correcties aan de buitenkant tussen beide neusgaten (open benadering);
 • De huid van de neuspunt en neusrug wordt opgetild;
 • De arts geeft vervolgens net neusskelet opnieuw vorm. Bot en kraakbeen wordt waar nodig verwijderd en verplaatst. In geval van een neusvergroting kan eigen kraakbeen van bijvoorbeeld de oorschelpen worden gebruikt om de neus beter vorm te geven. Bij het corrigeren van het neustussenschot is het mogelijk om kraakbeen van de ribben te gebruiken. We maken alleen gebruik van lichaamseigen weefsel om een natuurlijk resultaat te creëren en problemen met afstoting te voorkomen.
 • De huid wordt teruggelegd en de arts sluit de incisies. Normaal gesproken worden hierbij oplosbare hechtingen gebruikt;
 • We plakken de neus af met pleisters en brengen een plastic beschermingskapje aan. In de neusgaten blijven kleine stukjes licht verband achter;
 • Na afronding van de neuscorrectie brengen we u naar de verkoeverkamer.

Neem iemand mee die u thuis kan brengen. U mag namelijk niet zelf rijden direct na de neuscorrectie.

Na de neuscorrectie: herstel en nazorg

Direct na de neuscorrectie kunt u wat pijn hebben rond de neus en er kan sprake zijn van zwelling. De pijn is vaak minimaal, maar de zwelling kan soms wel een tot twee weken aanhouden. Ademhalen door de neus kan moeizaam zijn en de ogen kunnen de eerste dagen dicht zitten vanwege de zwelling.

Het lichte verband wordt een dag na de ingreep verwijderd uit uw neusgaten. Het plastic kapje mag na een dag of 10 worden verwijderd. We adviseren u de eerste 3 tot 6 weken na de ingreep niet te sporten en zware lichamelijk inspanning te vermijden. Houd uw hoofd hoog als u ligt. Gebruik de eerste twee weken geen make-up of verzorgingsproducten. De meeste mensen pakken twee weken na de neuscorrectie hun normale activiteiten weer op.

Het definitieve resultaat van de neuscorrectie is na een jaar zichtbaar. Tijdens het herstelproces kunt u altijd contact opnemen met vragen. We plannen altijd een eindgesprek in om samen met u het resultaat te bespreken.

Risico’s neuscorrectie

Bij alle operaties komen risico’s kijken. De volgende complicaties kunnen voorkomen bij een neuscorrectie:

 • De eerste dagen tot weken na de neuscorrectie is het gebied rondom de neus en ogen gezwollen en kunnen er blauwe plekken aanwezig zijn. Sommige mensen ervaren ook pijn de eerste weken of hebben juist geen gevoel in de huid rondom de neus. Ook ademhalen door de neus kan moeilijk zijn door de zwelling. Deze complicaties verdwijnen doorgaans vanzelf;
 • In sommige gevallen komen infecties, onderhuidse bloedingen of neusbloedingen voor. Deze complicaties zijn doorgaans eenvoudig te verhelpen;
 • In het bot of kraakbeen kunnen onregelmatigheden aanwezig zijn. In zeldzame gevallen is het resultaat niet naar wens. Een revisie neuscorrectie kan uitkomst bieden;
 • In zeer zeldzame gevallen kunnen de littekens dik worden of langdurig rood blijven. Dit komt nauwelijks voor door het gebruik van oplosbare hechtingen. Bovendien bevinden de littekens zich meestal aan de binnenzijde van de neus en zijn daardoor niet zichtbaar. Littekenherziening is mogelijk als de littekens toch storende zijn;
 • Heel soms komen functionele problemen voor na een neuscorrectie of bestaande functionele klachten verergeren. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met ademhalen of de neus is vaak verstopt. Bij blijvende klachten kan een revisie neuscorrectie mogelijk uitkomst bieden.

Een mooi en langdurig resultaat

Dankzij een neuscorrectie is uw neus weer mooi in balans met de rest van uw gezicht. De neus trekt niet meer ongewenst de aandacht en u krijgt meer zelfvertrouwen. Eventuele functionele klachten zijn verholpen. Het resultaat na een neuscorrectie is blijvend.

Voor een mooi en langdurig resultaat raden we een gezonde levensstijl aan. Kies de juiste huidverzorgingsproducten, eet en drink gezond, zorg voor voldoende beweging en vermijd ongezonde leefgewoontes als stress, roken en overmatig alcohol gebruik.

Kiest u voor een neuscorrectie via Arts.nl dan kiest u voor een cosmetische ingreep van een professionele en ervaren cosmetisch chirurg. We hebben een klein team van specialisten en kiezen bewust voor een persoonlijke benadering. Uw wensen en zorgen staan centraal. Tijdens het gehele proces van consult tot nazorg heeft u dan ook direct contact met de uitvoerend arts. De artsen die de neuscorrecties uitvoeren hebben zeer veel ervaring en behoren tot de beste experts op gebied van cosmetische ingrepen.

Meer weten over een neuscorrectie?

Wilt u meer weten over de neuscorrecties van Arts.nl? Neem dan voor telefonisch advies of voor het maken van een afspraak voor een consult contact met ons op.

 

Afbeeldingen