Bovenooglidcorrectie

Ooglidcorrectie – Bovenooglidcorrectie

Een van de tekenen van huidveroudering is het verzakken van de bovenste oogleden. Dit kan u een vermoeide en verouderde uitstraling geven. Verzakte oogleden voelen bovendien vaak zwaar aan en hierdoor heeft u mogelijk last van een vermoeid gevoel rondom de ogen en hoofdpijn. In ernstige gevallen kunnen de hangende oogleden zelfs uw zicht belemmeren.

Heeft u hangende oogleden en ervaart u klachten? Dan kan een bovenooglidcorrectie (of ooglift) uitkomst bieden. Bij zo’n ooglidcorrectie verwijderen we overtollige huid van uw bovenoogleden. Hierdoor krijgt u weer een frisse en jonge oogopslag. Het vermoeide gevoel verdwijnt net als eventuele andere klachten als gevolg van verzakte oogleden. Een bovenooglidcorrectie leidt ook tot een mooiere vorm van uw ogen en kan zo uw uitstraling en zelfvertrouwen vergroten.

Soms zijn ook de onderoogleden verzakt. Dit kan resulteren in wallen onder uw ogen en een vermoeid en somber uiterlijk. Deze problemen kunnen verholpen worden met een onderooglidcorrectie. Een combinatie van een onder- en bovenooglidcorrectie is uiteraard ook mogelijk. Dit kan eventueel in dezelfde behandeling. Bij sterk verzakte onderste oogleden kan gekozen worden voor een combinatie van een ooglidcorrectie en een midface lift.

Consult ooglidcorrectie

Overweegt u een ooglidcorrectie en wilt u meer weten over de ingreep? Dan kunt u bij Arts.nl een afspraak maken voor een consult. Onze cosmetische chirurg beoordeelt of een bovenooglidcorrectie bij u mogelijk is. Komt u in aanmerking voor de ingreep, dan bespreekt de arts vervolgens met u hoe de ooglidcorrectie precies in zijn werk gaat. Wat kunt u verwachten van de ingreep, hoe ziet het resultaat er uit, wat zijn de kosten van een ooglidcorrectie, hoe lang moet u herstellen, wat zijn de risico’s. Alleen als u volledig overtuigd bent, plannen we een behandeling in.

Voorbereiding op het laten corrigeren van de bovenste oogleden

Ter voorbereiding op de ooglidcorrectie brengen we uw gezondheid en medicijngebruik in beeld. Vervolgens maken we foto’s voor in uw medische dossier. De arts legt de procedure nogmaals aan u uit, zodat u goed voorbereid de operatie ingaat. We adviseren u om enkele weken voor de ooglidcorrectie te stoppen met roken en minimaal een dag van tevoren geen alcohol te drinken. Dit vermindert de kans op complicaties en bespoedigt het genezingsproces.

Oogleden laten liften: de ooglidcorrectie operatie

De ooglidcorrectie vindt plaats onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer een drie kwartier. De operatie verloopt als volgt:

 • Na ontvangst begeleiden we u naar de behandelkamer waar u plaatsneemt op de behandelstoel;
 • De arts tekent op de bovenste oogleden hoeveel huid er verwijderd moet worden;
 • Met plaatselijke injecties verdoven we de huid rondom de ogen en bovenste oogleden;
 • De arts maakt een incisie in een van de bovenste oogleden. De huid wordt losgemaakt en gelift. Overtollige huid, vetweefsel en eventueel spierweefsel worden verwijderd;
 • De incisie wordt gehecht met fijne hechtingen en afgedekt met een pleister;
 • De procedure wordt herhaald voor het tweede oog;
 • Na afronding van de ooglidcorrectie brengen we u naar de verkoeverkamer.

Neem op de dag van de operatie iemand mee die u thuis kan brengen. U mag namelijk niet zelf rijden.

Na de bovenooglidcorrectie: herstel en nazorg

Direct na de ooglidoperatie zijn uw oogleden gezwollen. Er kan sprake zijn van pijn, maar dit is doorgaans minimaal. Goed en regelmatig koelen helpt hierbij. U krijgt van ons een ijsbril mee naar huis. Ook kunnen blauwe plekken aanwezig zijn. Soms voelen uw ogen wat droog aan of gaan juist tranen. Een week na de ooglidcorrectie is het ongemak grotendeels verdwenen. Dan verwijderen we de hechtingen. Het kan nog wel een aantal weken duren voordat uw ogen weer helemaal normaal aanvoelen.

We adviseren u de eerste week na de ingreep niet te sporten en zware lichamelijk inspanning te vermijden. Gebruik ook geen make-up of verzorgingsproducten voor uw gezicht. Na ongeveer een week kunt u de meeste normale activiteiten weer oppakken en mag u ook weer voorzichtig make-up gebruiken. De meeste mensen gaan een week na de ooglidcorrectie weer aan het werk.

Het litteken bevindt zich in een plooi van het ooglid en is daardoor nauwelijks zichtbaar. Als u het prettig vindt, mag u na ongeveer 2 weken beginnen met het aanbrengen van litteken crème. Het is ook verstandig om de eerste 6 maanden na de ooglidcorrectie de littekens niet bloot te stellen aan zonlicht. Gebruik zonnebrandcrème of een zonnebril bij zonnig weer.

Het definitieve resultaat van de ooglidcorrectie is na ongeveer 3 maanden zichtbaar. Tijdens het herstelproces kunt u altijd contact opnemen met vragen.

Bovenste ooglidcorrectie: de risico’s

De risico’s op complicaties bij een ooglidcorrectie zijn klein. De volgende complicaties zijn mogelijk:

 • De periode na de ooglidcorrectie zijn de oogleden gezwollen en pijnlijk en zijn er blauwe plekken aanwezig. Soms zijn de oogleden gevoelloos of kan er vocht ophopen rond de ogen. Deze klachten kunnen een aantal weken in meer of mindere mate aanwezig zijn en verdwijnen vanzelf.
 • Ontstaan van een infectie. Een infectie is doorgaans eenvoudig te verhelpen;
 • Droge ogen door het niet goed kunnen sluiten van de ogen komen soms voor na een ooglidcorrectie. Een oogzalf of oogdruppels bieden vaak uitkomst;
 • In zeer zeldzame gevallen kunt u last krijgen van een nabloeding van het vetweefsel. Dit geeft een verhoogde druk in de oogkas en leidt soms tot beschadiging van de oogzenuw met pijn en een verminderd gezichtsvermogen;
 • In zeer zeldzame gevallen kunnen de littekens dik worden of langdurig rood blijven. Ook kan het ooglid door een littekenrectie gaan trekken. Dit kan een aantal maanden duren;
 • Asymmetrie van de oogleden komt in zeldzame gevallen voor na een ooglidcorrectie. Dit is te verhelpen met een tweede bovenooglidcorrectie.

Een mooi en langdurig resultaat

Dankzij een ooglidcorrectie zijn uw ogen weer mooi van vorm en heeft u een frisse en jeugdige uitstraling. Uw ogen voelen niet meer zwaar aan en eventuele ander klachten als gevolg van hangende oogleden zijn verdwenen. Voor een mooi en langdurig resultaat raden we een gezonde levensstijl aan. Verzorg uw huid op de juiste manier, eet en drink gezond, zorg voor voldoende beweging en vermijd ongezonde leefgewoontes als stress, roken en overmatig alcohol gebruik.

Van een ooglidcorrectie heeft u doorgaans zo’n 10 tot 15 jaar plezier. Daarna kan de huid opnieuw verzakken. U kunt dan eventueel kiezen voor een nieuwe ooglift.

Arts.nl is een samenwerkingsverband van professionele en ervaren cosmetische chirurgen. Al onze artsen behoren tot de beste experts op gebied van cosmetische ingrepen. Daarnaast hechten we veel waarde aan een persoonlijke benadering en heldere communicatie. We luisteren naar uw verwachtingen en zorgen, geven eerlijk advies en zijn tijdens het gehele behandeltraject beschikbaar voor vragen. Kortom, voor een ooglidcorrectie bent u bij ons in goede en professionele handen.

Meer weten over het laten liften van de bovenste oogleden?

Wilt u meer weten over de ooglidcorrecties van Arts.nl? Neem dan voor telefonisch advies of voor het maken van een afspraak voor een consult contact met ons op.

 

Afbeeldingen